Sismik Veri İşlem Labortuvarımız açıldı…

İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Sismik Veri İşlem Laboratuvarı Türkiye Petrolleri destekli olarak çok kanallı sismik yansıma verileri, yandan tarama sonar verileri, CHIRP mühendislik sismiği verileri ve çok-ışınlı (multibeam) batimetri verilerinin işlenmesi ve yorumlanması gibi amaçlar için 2017 yılında faaliyete geçmiştir.

Laboratuvarımız açılışına Fakülte Dekan Yardımcılarımız Sayın Prof. Dr. İsmail İNCİ ve Yrd. Doç. Dr. Muhammed Ali AYDIN’ın katılımlarının yanı sıra Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Sayın Prof. Dr. Hayrettin KORAL, Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Z. Mümtaz HİSARLI ve Fakülte Sekreteri Sayın Nusret SARISAKAL ve çok sayıda öğretim üyesi, araştırma görevlisi ve öğrenci katılım göstermiştir.

2017 yılı itibari ile faaliyete giren laboratuvarımız denizde ve karada ölçülen sismik verilerin işlenmesi, analizi, değerlendirilmesi aşamalarında kullanılmaktadır.

Laboratuvarda,

• Promax Veri İşlem Yazılımı,
    • PARADIGM ECHOS 2D-3D Veri İşlem Yazılımı,
    • Linux ve Windows işletim sistemli Pentium tabanlı bilgisayarlar,
    • Renkli tarayıcıbulunmaktadır. Laboratuvarda sığ ve derin kara ile deniz sismiği ölçümlerinden elde edilen verilerin en son tekniklerle değerlendirilmesi ve yorumlanması gerçekleştirilmektedir. Bu laboratuvardaki alt yapıyla diğer jeofizik ve jeolojik verilerin değerlendirilmesi de yapılabilmektedir. Laboratuvarda kullanılan,Echos Sismik Veri İşlem Paketini ve Geodepth Migration and Velocity Modelling Veri İşlem Paketini ve de Promax ProgramlarınıBölümümüze armağan ettiklerinden dolayı PARADIGM VE SEİSSPACE PROMAX şirketlerine ve bölümümüze hardware desteğinde bulunan TÜRKİYE PETROLLERİ şirketine teşekkürlerimizi sunarız.
  • Laboratuvarda bulunmakta olan sistemimizin genel özellikleri aşağıdaki gibidir.

lab-ozel

13/08/2017