PCB Prototip Makinesi Hk.

“Endüstriyel Elektronik”, “Sensors” dersini alan ya da farklı projelerde prototip baskı yaptırmak isteyen öğrencilerimizin aşağıdaki bilgilendirmeyi okumaları gerekmektedir.

PCB Prototip Makinesi, çeşitli deney, eğitim ve profesyonel amaca yönelik prototip PCB kartlarının üretimine yöneliktir. Üretim prosedürü bilgisayar kontrollü 2-eksen bir sistem yardımıyla bakır kaplama plakanın mekanik olarak delinmesi ve kazınmasına dayanır. Kimyasal veya diğer yöntemler kullanılmaz. Tek bir PCB’nin üretimi belli bir vakit aldığından, ekipmanlar toplu üretim amacıyla kullanılamamaktadır.

Bölümümüz “Elektronik Laboratuvarı” bünyesinde, hassas çalışan, CAD/CAM yazılımı ile bilgisayar kontrollü bir kazıma ve delme makinası mevcuttur. Laboratuvar öncelikli olarak bölüm araştırmacı ve son sınıf öğrencilerine yöneliktir. PCB tasarımı ve üretimi hakkında öğrencilerimize belirli aralıklarla seminerler verilmektedir.

Laboratuvar projelerinde, standart olarak GERBER (RS274X) üretim çıktısı dosyaları kullanılmaktadır. Laboratuvardaki ekipmanların da özellikleri dikkate alınarak, üretimi yapılacak PCB için belirli aşamalara ait bazı önkoşullar ve sınırlamalar bulunmaktadır:

• Tek taraflı PCB (Delik içi kaplama olmadan çift taraflı da üretilebilir),
  • Tasarımdaki yol kalınlığı en az 30th (0.76 mm),
  • Yollar arasındaki mesafeler en az 40th (1 mm),
  • Delik çapı en az 0.6 mm en çok 3.2 mm olmalıdır.
  • Plaka boyutu en fazla A4 yani; 305 x 229 mm2 (12″x9″) olabilir.

Bu teknik veriler bazı özel durumlarda esneyebilir.

Proje sahibinin temin etmesi gerekenler:

• A4 boyutunda tek taraflı FR4 ya da Epoksi bakır plaket
  • Üretim için

Top Layer/Bottom Layer,            (Milling)

Drill                                              (Drill)

Board Outline,                             (Routing)

gibi belirli bazı Gerber dosyaları;

Proje sahibi önceden laboratuvar personeli ile iletişime geçmeli ve randevu almalıdır. Proje sahibi yukarıda anlatılan özelliklere sahip projesinin Gerber çıktılarını laboratuvara randevu saatinde getirir. Kendisi ile detayların üzerinden geçilir, onayı alındıktan sonra üretim planlanır.

09/05/2017