Denizcilik Kulübü

DENİZCİLİK KULÜBÜ

İstanbul Üniversitesi Denizcilik Kulübü, denizcilik sektörünün çevresel, ekonomik ve sosyal gelişimine katkıda bulunmak ve aynı zamanda denizcilik sektörü ve Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği (DUİM) öğrencileri arasında bir köprü oluşturmak amacıyla 1995 yılında İstanbul Üniversitesi Deniz Ulaştırma İşletme  Mühendisliği öğrencileri tarafından kurulmuştur.  İstanbul Üniversitesi Denizcilik Kulübü, 1996 yılında ALESTA adlı dergiyi çıkarmaya başlamış, 1999 yılında Ulusal Denizkızı Kongresi’ni başlatarak Türkiye’de bir ilki gerçekleştirip tüm denizcilik öğrencilerinin bir araya gelmesini sağlamış, ayrıca yıl içinde gerek denizcilik sektöründen önemli isimlerin, gerekse DUİM mezunlarının katıldığı seminer, söyleşi ve paneller düzenleyerek üyelerinin sektörel konularda bilgi sahibi olmasına yardımcı olmuştur.
Diğer kulüplerden farklı olarak İ.Ü. Denizcilik Kulübü, denizcilik sektörünün ilgiyle yaklaştığı birçok faaliyette bizzat bulunarak veya kendi bünyesinde sempozyumlar ve seminerler düzenleyerek öğrenciler ile sektördeki kurum ve kuruluşlar arasında benzerine rastlanmayan bir bağın kurulmasını sağlamaktadır.

DENİZCİLİK KULÜBÜ FAALİYETLERİ

ALESTA DERGİSİ
İ.Ü. Denizcilik Kulübü tarafından 1996 yılında yayımlanmaya başlayan ve Denizcilik Kulübü’nün sektördeki sesi olan ALESTA, DUİM öğrencileriyle denizcilik sektörü arasında bir köprü oluşturmakla beraber sektördeki ulusal ve uluslararası gelişmeleri hedef kitlelere duyurmayı, denizciliği ve bu alanla ilgili her türlü hobi ve aktiviteyi hedef kitleye tanıtmayı ve benimsetmeyi amaçlamaktadır.
İ.Ü. Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği öğrencileri tarafından amatör olarak çıkarılan, fakat tamamen profesyonel yaklaşımlar sunan ALESTA  işletme, güverte, kalite yönetimi, teknik konular, denizcilik dünyasındaki güncel gelişmeler, deniz sporları, turizm gibi konularda uzmanların, öğrencilerin ve akademisyenlerin yazılarını içermektedir.

DENİZKIZI KONGRESİ
İ.Ü. Denizcilik Kulübü tarafından gerçekleştirilen faaliyetler arasında ilki 1999 yılında düzenlenmiş olan “ ULUSAL DENİZKIZI KONGRESİ” önemli bir yer tutar. Bu kongre ile kısa adı TUDÖB olan Türkiye Ulusal Denizcilik Öğrencileri Birliği kurulmuştur. Bu birlik 2007 yılında resmiyet kazanarak DÖDER ( Denizcilik Öğrencileri Derneği) adını almıştır.
Denizkızı Kongresi;
Denizcilik sektörüne gelecekte yön verecek olan denizcilik öğrencilerinin bir araya gelerek bilgi ve deneyimlerini paylaştıkları ve gelecekteki ortak çalışmalarını planladıkları,
Uzman kişilerin bilgi ve deneyimlerini öğrencilerle paylaştıkları,
Denizcilik öğrencilerinin sektördeki sorunları tartıştığı, Türkiye’deki ilk ve tek platformdur.

İ.Ü. Denizcilik Kulübü, Denizkızı Kongresi ile bir ilke imza atmış ve diğer okulları bu konuda destekleyerek kongrenin her yıl düzenli olarak gerçekleştirilmesini sağlamıştır.
Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği “ULUSAL DENİZKIZI KONGRESİ”ne bugüne kadar kongrenin ilk yapıldığı 1999 yılı ve 2006 yılında olmak üzere iki kez ev sahipliği yapmıştır.

DUİM GECESİ
İ.Ü. Denizcilik Kulübü tarafından her yıl düzenlenen DUİM geceleri öğrenci, mezun ve öğretim görevlilerini aynı platformda buluşturarak birbirlerini tanımalarını ve iletişim kurmalarını sağlamaktadır. Oluşan sohbet ortamında mezunlar öğrencilere deneyimlerini aktarırken, iş hayatındaki tecrübelerini, sektörün nelere ihtiyacnın olduğu, bireysel gelişimlerde hangi eksikliklerin giderilmesi gerektiği gibi konuları tartışarak öğrencileri bilgilendirmeye yönelik gece düzenlenen bir faaliyettir.

TEKNİK GEZİLER
İ.Ü. Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği öğrencilerine liman, gemi, yükleme-boşaltma operasyonları, gemilerin fiziksel özellikleri gibi teknik konularda teoride öğrendikleri bilgileri pratikte görmeleri açısından İ.Ü. Denizcilik Kulübü tarafından her yıl  günlük teknik geziler düzenlenmektedir.

Teknik geziler ile ilgili fotoğraf arşivi için tıklayınız.

FUAR
İ.Ü. Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği öğrencileri her yıl denizcilik sektörüyle ilgili fuarlara katılarak sektöre kendi bilgi ve becerilerini gösterme ve kendilerinin sektörle ne kadar iç içe olduğunu kanıtlama fırsatı bulurlar.

MEZUNLAR GÜNÜ
Zaman problemi ve başka problemler nedeniyle DUİM gecelerine katılamayan mezunların bir araya gelmeleri için ek bir fırsat olan “Mezunlar Günü” öğrenciler ve öğretim görevlileri için haftasonu gündüz Denizcilik Kulübü tarafından yapılan bir organizasyondur. DUİM mezunlarının ve öğrencilerin bir araya geldikleri ve mezun-öğrenci ilişkilerinin etkileşiminin artmasına yönelik bilgilendirme, tanıtım, yönlendirmenin hedeflendiği bir organizasyondur. Kampus içerisinde açık havada veya başka bir mekanda barbekü partisi şeklinde gerçekleştirilmektedir.

SEMİNER
Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği öğrencileri Denizcilik Kulübü’nün vasıtasıyla yıl içinde periyodik olarak düzenlenen sektörel seminerlere katılmaktadır. Seminerler öğretim görevlileri kanalıyla ve konusunda uzman kişilerin katılımıyla gerçekleştirilmektedir. Seminerlerde genel olarak forwarding, gemi kiralama, liman işletmeciliği, konteyner, pazarlama, gemi alım-satımı, deniz sigortaları, acentecilik gibi konular seçilmektedir.

İLETİŞİM
Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği öğrencileri ve mezunları beraberliklerini sanal ortamda da mail gurubuyla sürdürmektedir. Bu mail grubu sayesinde seviyeli bir ortamda öğrenciler diledikleri soruya yanıt bulabilirken mezunlar ise iş hayatında karşılaştıkları problemleri çözebilmekte, her türlü fikir alış verişi yapabilmektedir, Denizcilik Kulübü ise gerçekleştireceği her türlü organizasyonu buradan duyurarak organizasyonlardan öğrenci ve mezunların haberdar olmasını sağlamaktadır.

İ.Ü. Denizcilik Kulübü Web Adresi :  http://www.denizcilikkulubu.net/

19/02/2014