Katar’da İstanbul Üniversitesi Rüzgarı…

İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencileri 1-11 Ocak tarihleri arasında Katar’ da ilk kez düzenlenen Arab Innovation Academy kapsamında girişimcilik faaliyetlerinde bulundular.
Bir fikirden yola çıkarak bireylerin kendi start-up’ larını kurmalarının hedeflendiği bu akademide katılımcılar dünyanın teknoloji merkezi olan Silikon Vadisi’nin uzman danışmanlarından destek aldılar.
10’a yakın ülkeden 100’e yakın öğrencinin kabul edildiği bu akademinin eğitimleri kapsamında öğrenciler, ilk olarak çeşitli fikirler çerçevesinde takımlar oluşturarak bu fikirlerin gelir hedefledikleri kitle tarafından kabul görüp görmeyeceğini, önemli problemlere çözüm olup olmadığını araştırdılar. Daha sonra ortaya konan ürünün nasıl pazarlanacağını, ürünlerinin yatırımcılar tarafından kabul görmesi için neler yapmaları gerektiğini 10 gün içerisinde kendi şirketlerini kuruyor ve ürünlerini piyasaya sürüyormuşçasına öğrenme fırsatına sahip oldular.
Girişimciliğe adım atmak isteyen gençler için önemli bir kazanım olan bu çalışmada üniversitemiz mühendislik bölümü öğrencileri çeşitli ekiplerde yer alarak kendi projelerini geliştirdiler. Katar’ da yaygın bir sağlık sorunu olan diyabetin önüne geçilmesi amacıyla geliştirilen VIGIRoar uygulaması ile Mithat Engin Topaloğlu; günümüzde insanların en çok yakındığı teknolojik bir problem olan bataryaların erken tükenmesine çare olarak Cato uygulaması ile Bilal Refref, Ercan İhtiyar ve Ömer Faruk Sarıoğlu; elektrikli araç bataryası soğutma sistemleri ile Alper Gün ve Beritan Can; kamyon ve kargo sahiplerini bir araya getiren online taşımacılık platformu EASY-Link ile Hakan Akçay Katar’ da ülkemizi temsil ettiler.
Üniversitemizin ekipleri akademinin seçkin danışmanlarından da tam not aldı. Akademinin en başarılı ekiplerinin seçildiği “final sunumu” sürecine dâhil olan dört ekibimizden Alper Gün ve Beritan Can’ ın projesi en iyi 11 proje arasına girmeyi başardı. Öğrencimiz Hakan Akçay akademinin özel Mükemmel Davranış Ödülü’ne (Awesome Attitude Award) layık görüldü.
Ortadoğu’da gerçekleşen en geniş çaplı girişimcilik programı Arab Innovation Academy öğrencilerimiz için başarılı bir biçimde son buldu.

29/01/2018