Export date: Wed Aug 16 15:08:17 2017 / +0000 GMT

Arş. Gör. Dr. Sinem Ortaboy’un Süperkapasitörler Alanındaki Çalışması Energy& Environmental Science’da Yayınlandı

İ.Ü. Mühendislik Fakültesi Arş. Gör. Dr. Sinem Ortaboy'un Kaliforniya Üniversitesi Berkeley'de (U.C. Berkeley) yürütmekte olduğu “Hybrid Porous Nanowire Arrays for High Energy Supercapacitor" adlı proje kapsamında yaptığı çalışmaları içeren makalesi “Energy& Environmental Science” adlı dergide yayınlandı. Eylül 2016 Thompson Routers  raporlarına göre, impact faktörü 25.427 olan dergi, “Energy & Fuels”, “Engineering, Chemical”, “Environmental Sciences” alan sıralamalarında ilk sırada yer alırken,  “Chemistry, Multidisciplinary” alanında ise 4. sırada yer alıyor.

U.C. Berkeley, Kimyasal ve Biyomoleküler Mühendislik Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Roya Maboudian ve Prof. Dr. Carlo Carraro danışmanlığında gerçekleştirilen bu çalışmada, ultra-ince karbon film ile kaplanmış gözenekli silikon nanoteller ve metal oksitler kullanılarak hazırlanan hibrit malzemelerden, oldukça iletken bir yapıya sahip, düşük maliyetli, çevreye duyarlı, uzun ömürlü ve yüksek performanslı yeni bir elektrot malzemesi geliştirildi. Bu malzeme, silikon temelli hibrit elektrotlar içerisinde şimdiye kadar elde edilen en yüksek enerji ve güç performanslarını göstermiştir.

National Science Foundation of the United States, Industrial Members of the Berkeley Sensor & Actuator Center ve TÜBİTAK 2219-Doktora Sonrası Araştırma Programı tarafından da desteklenen proje kapsamında, yeni nesil enerji dönüşüm ve depolama sistemleri için oldukça umut verici sonuçlar ortaya konmuştur. Bellek yedekleme sistemleri, hibrit ulaşım araçları, tıbbi cihazlar, taşınabilir ve giyilebilir elektronikler, sensörler ve akıllı cep telefonları gibi birçok alanda başarıyla kullanılabilecek süperkapasitörlerin en önemli avantajları çok kısa sürede şarj olabilmeleri ve yüzbinlerce kez şarj-deşarj döngüsüne olanak sağlamalarıdır. Süperkapasitörlerin enerji yoğunluklarının bataryalara göre düşük olması bu alanda aşılması gereken en önemli problemlerden biridir. Bu proje kapsamında geliştirilen yüksek performanslı elektrotlar ile hazırlanan hibrit mikrosüperkapasitörler, enerji yoğunluğu bakımından geleneksel bataryalarla kıyaslanabilir performans göstererek, enerji depolanması alanında önemli bir ilerleme kaydedilmesine olanak sağlamıştır.

b c

d e

g

h-prototype-performance