Fakültemiz Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyelerimizin AB Patent Başarısı

PPR Biotechnologies Araştırma Grubu yine bir ilke daha imza atarak Üniversitemizin adının hak sahipleri arasında yer aldığı ilk Avrupa patentini (EP) aldı.

Patente konu olan çalışma; PPR Biotechnologies Araştırma Grubu  kurucu üyeleri Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü Kimyasal Teknolojiler Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Saadet K. PABUCCUOĞLU’nun danışmanlığında ve Eczacılık Fakültesi Farmasötik Teknoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Erdal CEVHER’in ikinci danışmanlığında yürütülen ve hücre transfeksiyon çalışmalarını Veteriner Fakültesi Dölerme ve Suni Tohumlama Anabilim Dalı öğretim üyeleri Prof. Dr. Serhat PABUCCUOĞLU ve Doç. Dr. Kamber DEMİR ile birlikte gerçekleştiren, Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü Kimyasal Teknolojiler Anabilim Dalı öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Mehmet Koray GÖK’ün “Doğal ve sentetik biyouyumlu polimerik nanopartiküler gen taşıyıcı sistemlerin elde edilmesi ve transfeksiyon etkinliğinin incelenmesi” isimli doktora tez çalışmasıdır.

Bu tez kapsamında gerçekleştirilmiş olan çok merkezli çalışmaların bir bölümünde, yeni modifiye kitosan esaslı nanopartiküler sistemler sentezlenerek karakterize edilmiştir.  Bu nanopartikül sistemin, plazmid DNA ile kompleks oluşturma özelliğine sahip, insan standart hücre hatları ve hayvan fibroblast hücrelerinde gen transferinde yüksek etkinlikte ve biyouyumlu gen taşıyıcı sistem olarak kullanılabileceği saptanmıştır.

Alınan bu Avrupa Patenti ile de çalışmanın nanobiyoteknoloji alanında dünya çapında bir keşif olduğu kanıtlanmıştır.  Bu sayede gen transferi, gen terapi ve kanser terapi gibi insan ve hayvan sağlığına yönelik çalışmalarda kullanılması için birçok ithal edilen gen taşıyıcı maddeler kadar etkin, ucuz ve doğal olan nanopartiküler sistemler üniversitemizde üretilebilecektir.

Patente ait bilgiler ve patent belgesi aşağıda sunulmuştur.

Patente ait bilgiler:

Patentin başlığı: Synthesis of nanoparticular gene carrier systems based on chitosan

Patentin Numarası: EP 2 995 627 B1

Tescil Tarihi: 28.12.2016