İÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyelerinin Proje Başarısı

Fındık Bahçelerinde İkili Tarım Dönemi

İÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Adem Çınarlı’nın yürütücülüğünü yaptığı ve İÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Demet Gürbüz’ün de yer aldığı, “Karadeniz Bölgesinde Yetişen Isırgan Otundan Ticari Doğal Tekstil, Kozmetik ve Gıda Boyası ile Lif Elde Edilmesi ve Elde Edilen Ürünlerin Antibakteriyal Aktivitelerinin Araştırılması” konulu proje, TC Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından maddi olarak desteklenmeye değer bulundu.

Projenin başlangıç toplantısı 7 Ekim 2016 Tarihinde Espiye Orman İşletme Müdürlüğü toplantı salonunda saat 14.00’de gerçekleştirildi.

Proje kapsamında fındık bahçelerinde zararlı bitki olarak görüldüğü için fiziksel ve kimyasal yollarla imha edilen ısırgan otu toplatılarak hem boyarmadde hem de lif elde edilecek. Yine bu proje sayesinde ısırgan otundan üretilen maddelerin ülkemiz sanayine kazandırılması, tarım yapılan alanlardaki istenmeyen ısırgan bitkilerinin zehirli kimyasallar kullanılmadan bertaraf edilmesinin sağlanması amaçlanıyor. Bu proje sonucunda yöre insanı hem fındıktan hem de fındık bahçelerinde zararlı olarak kabul edilen ısırgan otundan gelir elde edebilecek.

Proje İstanbul Üniversitesi, Giresun Üniversitesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ve İl-Ca Bitkisel Ürünler Ar-Ge Üretim tarafından ortak yürütülecek. Proje ekibinde yer alan isimler arasında Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatih Şaban Beriş, Giresun Üniversitesi Espiye Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Derya Efe ve İl-Ca Bitkisel Ürünler Ar-Ge Üretim’den Berrin Çamur da yer alıyor.

isirgan-otu-projesi-2 isirgan-otu-projesi-3

isirgan-otu-projesi-1 isirgan-otu-projesi-4